Interview

​​​​​​​Mit dovne øje kom fuldstændig bag på mig

De fleste skolebørn får testet synet hos sundhedsplejersken i 0., 5., og 8. klasse. Men af en eller anden grund var det først ved et besøg hos sundhedsplejersken i 8. klasse, at Vilhelms syn blev testet, og hans synsproblemer blev opdaget.

Billede af Vilhelm

Vilhelm Rathje, dovent øje og bygningsfejl

”I dag er mine kontaktlinser bare en integreret del af morgenrutinen”, fortæller 20-årige Vilhelm Rathje. Men da det for 6 år siden stod klart for Vilhelm og hans forældre, at noget var galt med synet på hans højre øje, kom det som en stor overraskelse for dem alle. Vilhelm troede faktisk at han så helt perfekt.

De fleste skolebørn får testet synet hos sundhedsplejersken i 0., 5., og 8. klasse. Men af en eller anden grund var det først ved et besøg hos sundhedsplejersken i 8. klasse, at Vilhelms syn blev testet, og hans synsproblemer blev opdaget.

”Vi skulle lave en test med venstre og højre øje hver for sig, og her opdagede vi med det samme, at mit højre øje så markant dårligere end det venstre. Så sundhedsplejersken mente, at det ville være en god ide at gå til optikeren for at finde ud af, hvorfor jeg så så dårligt.”

Optikeren fandt ud af, at Vilhelm havde en bygningsfejl på højre øje. Bygningsfejl er en skævhed i hornhindens krumning, der giver et sløret syn. Men undersøgelsen viste også, at Vilhelm desværre havde udviklet det, der kaldes et dovent øje (se faktaboks nederst). Et dovent øje betyder, at man har nedsat syn på ét øje, og det skyldes, at øjet ikke er blevet trænet i at se, mens synet blev udviklet fordi hjernen har undertrykt synsindtrykket fra det dårlige øje og har lade det normaltseende øje dominere.

Dovent øje

Dovent øje er nedsat syn på ét øje. Det opstår i barndommen og skyldes, at øjet ikke er blevet trænet i at se, mens synet udvikles. Hjernen undertrykker synsindtrykket og lader det andet normaltseende øje dominere.

Indtil 6-7-års alderen kan det dovne øje genoptrænes ved at sætte en klap for det dominerende øje. Herefter må man leve med nedsat syn på det ene øje resten af livet. Dovent øje kan blandt andet skyldes skelen eller store forskel i brillestyrke mellem de to øjne.)

”Jeg havde aldrig tænk på, at mit ene øje var dårligere end det andet, så jeg blev lidt chokeret. Jeg var jo bare vant til, at det var sådan jeg så.”, forklarer Vilhelm.

Vilhelm og hans forældre er ikke de eneste, hvor et barns nedsatte syn kommer bag på dem. For nedsat syn er ofte svært at opdage, fordi børn typisk ikke ved, hvordan deres syn burde være, før de får hjælp i form af briller eller kontaktlinser. Synet udvikler sig gennem hele barndommen, og derfor er det vigtigt, at børn får testet synet jævnligt.

Med sine 14 år var Vilhelm for gammel til at få glæde at den klaptræning, der ellers kan hjælpe mindre børn med et dovent øje. Så han må leve med det syn, der er tilbage.

Heldigvis kunne optikeren hjælpe ham og han kan endda klare sig med en enkelt kontaktlinse med den rette styrke, der korrigerer for bygningsfejlen.

Og det var da også lidt af en ”aha-oplevelse” for Vilhelm at få linsen i: ”Tidligere troede jeg, at det slørede område for enden af gaden, vi bor på, var Amager strand. Da jeg fik kontaktlinsen i kunne jeg pludselig tydeligt se hvad der var for enden af gaden, og det var i hvert tilfælde ikke havet”, husker Vilhelm med et smil.

Danmark tester synet
Vilhelm spiller ishockey, og uden linser afstandsbedømmer han dårligt

Perfekt syn med kontaktlinse
Vilhelm vænnede sig hurtigt til det nye liv med kontaktlinsen og han mærkede med det samme, hvor godt den hjalp ham: ” Jeg er rigtig glad for min linse, og mit nedsatte syn forhindrer mig ikke i noget. Linsen hjælper mig blandt andet med min afstandsbedømmelse, som er meget bedre, når jeg har den i”, fortæller Vilhelm.  Han har gennem hele sin ungdom spillet ishockey på højt niveau, og det går rigtig godt for ham på isen, så længe linsen er i: ”Jeg har en gang prøvet at spille en morgenkamp uden linse, og det kan ikke anbefales. Der havde jeg helt klart meget sværere ved at bedømme afstanden til mine medspillere og farten på pucken”, siger han.

Opfordrer andre til test
Vilhelm har ofte tænkt over, hvor længe problemet med hans højre øje mon kunne have ”gemt sig”, hvis det ikke var blevet opdaget den dag hos sundhedsplejersken:

”Jeg er i hvert fald virkelig glad for, at blev opdaget i tide, før det var for sent, og det højre øje var blevet helt ”dødt”., siger Vilhelm. Derfor vil han også helt klart opfordre alle andre til at teste deres syn jævnligt, også selv om de ikke tror, at der noget i vejen: ”Det er utrolig vigtigt for alle at finde ud af om deres syn er i orden. Jeg troede jo også selv, at jeg så helt perfekt dengang. Heldigvis fandt vi ud af det, så jeg kunne nå at få reddet det meste af mit syn.”, understreger Vilhelm Rathje.

Du kan også teste dit syn på Syntesten