Jubilæum

Politikere og andre koryfæer bakkede op

Da Øjenforeningen i 1982 så dagens lys, var det i kraft af et enestående samarbejde mellem øjenlæger, optikere og politikere. Ser man tilbage på stiftelsen af foreningen, er det imponerende, hvem der deltog. Ikke alene deltog politikere, øjenlæger og optikere, men også personer, der var kendte inden for andre områder – alle med en stor gennemslagskraft tilfælles.

Billede af en forsamling
Af Tim Lind Jensen Øjenforeningen

Udenrigsminister og formand

Portræt billede af en mand
K.B. Andersen.
Foto: Jytte Bjerregaard/Ritzau Scanpix

K.B. Andersen: Den politisk mest markante var K.B. Andersen. Han var en af sin tids store socialdemokrater. Han udgjorde sammen med venstremanden Gustav Holmberg en slagkraftig politisk opbakning.

Historien om K.B. Andersens engagement i øjensagen er, at han selv var blevet ramt af grå stær og havde gennemgået en vellykket grå stær-operation. Det var han så taknemmelig for, at han tog øjensagen og behovet for mere forskning på øjenområdet til sig. For ham blev det tilskyndelsen til at tage aktiv del i etableringen af Øjenforeningen.

Ven med Jens Otto Krag

K.B. står for Knud Børge, men han blev aldrig kaldt andet end K.B. Andersen. I udgangspunktet var han mere optaget af oplysningsarbejde end af praktisk politik. Allerede inden han var færdig som cand.polit., var han ansat i Statsradiofonien (senere Danmarks Radio). I sin studietid lærte han Jens Otto Krag at kende, og det fik givetvis K.B. Andersen sporet mere ind på det politiske område. K.B. Andersen sad i Folketinget i årene 1957-70 og igen i 1973-81.

Mest kendt blev han nok som udenrigs­minister. Den post indtog han både i Jens Otto Krags og i Anker Jørgensens regering. K.B. Andersen var blandt andet udenrigsminister, da der skulle stemmes om medlemskab af EF. Forinden var han undervisningsminister. Det var under ham, at uddannelsen Højere Forberedelseseksamen (HF) blev indført. Han afsluttede sin politiske karriere på Christiansborg som formand for Folketinget.

Land-Venstres stemme

Portræt billede af en mand
Gustav Holmberg.
Foto: Øjenforeningen

Gustav Holmberg: Venstremanden Gustav Holmberg var i sin tid en kendt politiker og en rigtig repræsentant for det, nogle i dag kalder for land-Venstre. Han var gårdmandssøn fra Himmerland, og han overtog sin fødegård i 1940, inden han for alvor gik ind i politik. Ligesom K.B. Andersen var han også blevet øjenopereret. Gustav Holmblad sad i Folketinget i perioden 1947-79. Ministerposter havde han ikke, til gengæld havde han talrige tillidsposter. Som medinitiativtager til Øjenforeningen var han i en årrække formand for Øjenforeningens forretningsudvalg og redaktør af VÆRN OM SYNET i 1986-98.

Politiker og læge

Portræt billede af en kvinde
Inge Krogh.
Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix

Inge Krogh: Blandt de politikere, der deltog i stiftelsesmødet, var også læge Inge Krogh. Hun sad i Folketinget for Kristeligt Folkeparti i perioden 1973-1984 og var en meget kontroversiel politiker, der blev lagt mærke til. Egentlig var hun ikke interesseret i politik. Det ændrede sig, da Kristeligt Folkeparti kom til verden. Inge Krogh var da 50 år. Kristeligt Folkeparti blev stiftet i protest mod frigørelsen af billedporno og liberalisering af abortlovgivningen. De to sager blev de efterfølgende årtier Inge Kroghs mærkesager. Hun havde en meget engageret og heftig facon, som bevirkede, at Den Almindelige Lægeforening gav hende op til flere næser. En for at kalde Mogens Glistrup for en psykopat, en anden for at anvende billeder af lig fra koncentrationslejre i sin kamp mod fri abort. Som læge ved det daværende Forsorgscenter Nyborg gjorde hun en stor indsats for at forbedre forholdene for psykisk udviklingshæmmede, der dengang blev kaldt åndssvage.

Senere sundhedsminister

Portræt af en mand
Torben Lund.
Foto: Lene Olsen/ Sundhedsministeriet

Torben Lund: To i 1982 mindre kendte folketingsmedlemmer, Torben Lund, Social­demokratiet, og Yvonne Herløv Andersen, Centrum-Demo­kraterne, deltog også i det stiftende møde. Torben Lund, oprindelig uddannet advokat, var som nyt folketingsmedlem blevet rekrutteret af K.B. Andersen til at deltage i arbejdet for Øjenforeningen. Det var givetvis ikke øjensagen, Torben Lund først og fremmest havde i tankerne, da han valgte at stille op til Folketinget i 1981. Ikke desto mindre sad han med i foreningens forretningsudvalg de første år. Senere kom sundhedspolitik til at fylde meget i Torben Lunds politiske karriere både som sundhedsminister og som sit partis sundhedsordfører. Torben Lund har desuden været en aktiv del af etableringen af Danske Patienter i 2007 og var foreningens første formand.

Først socialminister

billede af en kvinde
Yvonne Herløv Andersen.
Foto: Lene Olsen/ Sundhedsministeriet

Yvonne Herløv Andersen: Yvonne Herløv Andersen, Centrum-Demokraterne, efterfulgte i 1994 Torben Lund som sundhedsminister. Hun havde en særlig grund til at blive engageret i øjensagen. Da Yvonne Herløv Andersen var 12 år gammel, blev hendes mor blind. Yvonne Herløv Andersen havde først været engageret i socialpolitik, inden hun blev partipolitisk aktiv. Det skete, da Erhard Jacobsen stiftede Centrum-Demokraterne. Inden hun blev sundhedsminister, var hun socialminister. I 1982-84 var hun formand for Folketingets sundhedsudvalg. Her blev hun kærligt drillende kaldt Røde Mor på grund af sit engagement og sin villighed til at samarbejde både til højre og venstre. Røde Mor var dengang også navnet på et venstreorienteret og meget populært rockband. Deraf drilleriet. Det var ikke alene Øjenforeningen, hun gav sin opbakning til. Hun har siddet med i bestyrelsen i Gigtforeningen og AIDS-fondet.

Jura, kunst og kultur

I stiftelsesmødet deltog også en række kendte personer, der hverken var politikere, øjenlæger eller optikere. Mest kendt er skuespiller Ove Sprogøe. Derudover deltog formand for forfatterforeningen Peter Seeberg, advokat O. Bondo Svane, biskop Thorkild Græsholt, litterat og forfatter Mette Winge.

Portræt af en mand
Ove Sprogøe.
Kim Agersten/Ritzau Scanpix
Portræt billede af en mand
Thorkild Græsholt.
Foto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Portræt billede af en kvinde
Mette Winge.
Foto: Jacob Ehrbahn. Politiken/Ritzau Scanpix

 

Når du nu er her

Hvert år bruger 1/2 million danskere vores viden om synet. Vi er glade for at tilbyde forskningsbaseret viden om synet til dig - helt gratis. Det vil vi gerne blive ved med. Derfor har vi brug for din hjælp. Gør ligesom tusindvis af andre.

Selv et lille bidrag er velkommen