Interview

Søren Le Schmidt: ”Kontroltab er det værste, jeg ved”

Designeren Søren Le Schmidt oplevede for nylig at miste kontrollen over noget, de fleste tager for givet, nemlig synet. Oplevelsen har gjort ham klogere på, hvordan en øjenskade på et splitsekund kan ændre tilværelsen.

Søren Le Schmidt kigger mod kamera

”Hver gang jeg blinkede, var det, som om jeg fik en knappenål i øjet,” fortæller designer Søren Le Schmidt om sin øjenskade.

Af Heidi Bendtsen Nielsen journalist
Foto: Ulrik Jantzen, Büro Jantzen

På et hotel i København, der ellers har den fineste udsigt over byen, ligger designer Søren Le Schmidt i begyndelsen af januar i år med nedrullede gardiner. Rummet er helt mørkt. Hverken fjernsyn eller telefon får lov at udfylde stilheden. For den 35-årige mand tåler ikke lyset nogen steder fra. Det eneste, han kan, er at ”skrige ned i hovedpuden” og vente på, at smerten fortager sig. 

Det var første gang, jeg blev bange for at miste synet. Jeg tænkte, om jeg nogensinde skulle se mine børn igen
 

”Det var ren tortur. Hver gang jeg blinkede, gav det et jag i hele kroppen. Det var, som om jeg fik en knappenål i øjet,” siger Søren Le Schmidt. 

Han har sin egen lejlighed i København, hvor han bor sammen med sin hustru og tvillinger på to et halvt år. Men smerterne og lyset var så voldsomt, at han dengang i januar slog lejr på hotelværelset. 

Søren Le Schmidt - står i en rød skraldespand

”Det var første gang, jeg blev bange for at miste synet. Jeg tænkte, om jeg nogensinde skulle se mine børn igen, og om jeg ville kunne arbejde på samme måde, som jeg plejer,” siger Søren Le Schmidt. 

Vi har sat designeren stævne til et interview om hans øjenskade, som han pådrog sig allerede i slutningen af august sidste år, hvor han var på spaophold sammen med sin hustru på hotel Marienlyst i Helsingør i Nordsjælland. 

Hans budskab er, at man skal huske at passe på sit syn og tage til øjenlægen, hvis man kommer til skade. Derfor tager han gerne tid ud af sin travle kalender til at mødes med Øjenforeningens udsendte, alt imens han er i gang med at designe over 100 kostumer til 'Askepot – The Musical'.

Det er ellers ikke den type opgaver, Søren Le Schmidt er mest kendt for. Normalt designer han kjoler til kendisser og kongelige, herunder dronning Mary og tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. 

Hans design har flere gange trukket overskrifter. For eksempel i 2022, hvor den forhenværende statsminister bar en pink kjole med dyb udskæring, som mødte lige dele beundring og forargelse, men som i sidste ende blev kåret til årets kjole. 

Prøverne på 'Askepot – The Musical' foregår i NEP-studierne på det ydre Østerbro i København. Det er også her, hvor 'Vild med dans', 'Lykkehjulet', 'Hvem vil være millionær?' og andre populære tv-programmer bliver optaget. 

En ring i øjet

Vi sætter os ved et bord på settet, så Søren Le Schmidt kan gøre os klogere på, hvad der førte til, at han måtte kapitulere med hovedet i puden og dundrende smerter i øjet i januar i år. 

Han fortæller, at ulykken indtraf, da han og hans hustru, der nu har været sammen i fem år, stod på kanten af et bassin og begge ville hoppe i vandet under spaopholdet på Marienlyst. 

Øjet klappede bare i, og på et splitsekund blev jeg lysfølsom. Så jeg gik ud i et omklædningsrum og sad med et håndklæde hen over øjet for lige at komme mig,
 

Søren Le Schmidt stod bag sin kone, og idet hun hoppede, rakte hun armen bagud og ramte sin mand i øjet med den ring, hun bærer på hånden. 

”Det gjorde bare sindssygt ondt med det samme. Sådan en underlig smerte, som jeg aldrig har prøvet før. Øjet klappede bare i, og på et splitsekund blev jeg lysfølsom. Så jeg gik ud i et omklædningsrum og sad med et håndklæde hen over øjet for lige at komme mig,” husker Søren Le Schmidt. 

Når Søren tænker tilbage på episoden i dag, ville han nok tidligere have ringet til en øjenlæge for at blive tilset. Men på det tidspunkt var det ikke noget, der faldt ham ind.

”Jeg prøvede at bide det i mig. Jeg tænkte nok, at det kunne jeg selv fikse. Det skulle bare skylles med saltvand. Så det gjorde jeg,” siger han. 

Da han vågnede dagen efter, smertede hans øje stadig. Det var rødt og løb i vand. Men Søren Le Schmidt havde ikke tid til at stoppe op. Han var i gang med optagelserne til tv-programmet 'Vild med dans' på TV 2 og skulle derfor til danseundervisning med sin dansepartner Mie Moltke. Det var meningen, at de to skulle øve i otte timer. Men efter to måtte designeren give op. 

”Vi øvede i en dansekælder, hvor man kunne skrue ned for lyset, men til sidst gjorde det bare sindssygt ondt, og jeg måtte kaste håndklædet i ringen,” siger han. 

Søren Le Schmidt i dansepositur
Midt under træningen til tv-programmet 'Vild med dans' på TV 2 blev Søren Le Schmidt ramt af voldsomme smerter i øjet.

Efterfølgende tog han ud til sin svigermor, der arbejder som optiker, så hun kunne tilse øjet. 

”Jeg tænkte bare, at der var kommet noget i øjet, som skulle spules ud. Men min svigermor sagde med det samme, at det ville hun ikke pille ved, da hun havde kigget på det. Så derefter tog jeg til øjenlægen,” siger Søren Le Schmidt. 

En rift i hornhinden 

Hos øjenlægen var dommen klar: Der var kommet en rift i hornhinden på det højre øje. Det betød, at den ellers så travle designer skulle holde sig i ro og smøre sit øje med antibiotika én gang i timen. Han fik også påsat bandagekontaktlinse, for at det bedre kunne hele. 

Søren Le Schmidt havde dog stadig meget ondt i sit øje, især om natten, hvor han havde svært ved at sove på grund af smerterne. 

”Jeg sad op og sov, jeg sov næsten ikke. Mine øjne var meget tørre,” siger han. 

Efter nogle måneder fik Søren Le Schmidt det langsomt bedre, og i november tog han på ferie på Maldiverne med hustruen og sine to børn, hvor han kun sporadisk var generet af sløret syn, tørre øjne og smerter om natten. 

Omkring jul og nytår tog smerterne i øjet dog til igen. 

Jeg havde hele tiden følelsen af, at det nok skulle gå, og at jeg fik hjælp af nogle dygtige øjenlæger, der havde styr på det
 

”Jeg skulle kommentere dronningens nytårs­taffel, og jeg måtte meget dramatisk ringe ind til TV 2 for at bede dem om at bygge studiet om, så jeg kunne sidde med siden til, så man ikke kunne se, at mit øje løb i vand og var rødt. Men det lod ikke rigtig til at virke, for folk skrev ind, at de syntes, det var rørende, at jeg sad og græd over, at hun var abdiceret. Men det var altså ikke derfor,” siger Søren Le Schmidt. 

Han måtte derfor igen konsultere en øjenlæge, der kunne konstatere, at der var gået betændelse i hornhinden, fordi riften ikke var helet ordentligt. Øjenlægen foretog derefter et skrab af de skadede celler på hornhindens overflade for at dæmpe betændelsen. 

Og det var altså det, der førte Søren Le Schmidt til sit ophold på hotelværelset i København i begyndelsen af januar i år. 

”Det gjorde så forbandet ondt. Jeg kunne slet ikke holde ud at være nogen steder. Personalet tilbød mig et værelse med fin udsigt, men indeni tænkte jeg bare, at jeg helst ville være i en mørk kælder på grund af min lysfølsomhed,” husker Søren Le Schmidt. 

Den vigtigste kjole i nyere tid 

Mens han lå der i sengen på hotelværelset, tikkede ”den vildeste bestilling i hans karriere ind”. Kronprinsesse Mary skulle bruge en kjole i forbindelse med den kommende kroning af kronprins Frederik. Og den ønskede hun, at Søren Le Schmidt skulle designe. 

”Det var en kroningskjole. Den vigtigste kjole i nyere tid. Den ville jeg ikke gå glip af,” siger han. 

Designeren anskaffede sig derfor, hvad han selv kalder for ”heftige øjendråber”, som man normalt bruger i forbindelse med operation af grå stær. Dråber, der fuldstændig lammer øjet og tager smerterne i omkring en times tid. Og på den måde formåede Søren Le Schmidt at designe en elegant og stilren offwhite kjole til den kommende dronning Mary. 

Søren Le Schmidt i tænksom positur
Mens Søren Le Schmidt lå med voldsomme øjensmerter på et mørkt hotelværelse, tikkede den vildeste bestilling ind: Kronprinsesse Mary skulle bruge en kjole i forbindelse med den kommende kroning af kronprins Frederik.

Dråberne, der er gemt i en lille engangspipette, har han stadig. Han hiver dem op af lommen for at vise dem. For hvis han nu skulle få brug for dem, så er de lige ved hånden. 

”Jeg havde hele tiden følelsen af, at det nok skulle gå, og at jeg fik hjælp af nogle dygtige øjenlæger, der havde styr på det. Så da jeg fik ondt igen, prøvede jeg at fokusere på andre, positive ting, som for eksempel at fejre jul med mine børn. Øjet kom lidt i anden række. Jeg nægtede, at det skulle tage over, for jeg hader at være bekymret,” siger Søren Le Schmidt. 

Han er ikke typen, der overlader noget til tilfældighederne. Hverken i sit job som designer eller i livet generelt. 

Tænderne sidder snorlige. Huden er glat, nærmest fri for rynker. Håret sat. Mærkevaretøjet nystrøget. Mavemusklerne trænet.

”Kontroltab er det værste, jeg ved. Man er jo vant til, at man bare kan åbne øjnene, og så ser man,” siger designeren og tilføjer: 

”Jeg kan huske, at jeg en dag skulle hente mine børn fra vuggestue. Jeg gik med et barn i hver hånd op ad Store Kongensgade i København og havde svært ved at orientere mig ordentligt på grund af mit slørede syn. Det var angstprovokerende ikke at kunne se, som jeg plejer. Jeg tror aldrig, jeg har svedt så meget,” siger Søren Le Schmidt. 

Diamantborsslibning

Tilbage til nutiden er designeren fortsat ikke uden mén fra sin hornhindelæsion. Han har ifølge lægerne fået et ar på hornhinden, som gør, at han fortsat oplever lysfølsomhed og får meget tørre øjne, når han skal flyve. Øjenlægerne har derfor anbefalet, at han får en såkaldt diamantborsslibning, da risikoen for, at betændelsen kommer igen, ellers er stor. 

Behandlingen anvendes ved tilstande med sløring af synet eller smertetilfælde, som skyldes forandringer i hornhindens yderste lag. Slibningen fjerner punktvis hornhindens yderste cellelag, og overfladen poleres efterfølgende med diamantboret. Indgrebet varer under 15 minutter.

”Jeg er helt tryg og har stor tillid til øjenlægerne,” siger Søren Le Schmidt, der efterfølgende skal holde sig i ro i omkring en uges tid. 

Søren Le Schmidts hustru har stadig dårlig samvittighed over, at hun ramte ham med sin ring i øjet. Men han bebrejder hende ikke. For det var et uheld, som han selv formulerer det. 

”Hun har været så ked af det, og det kan jeg godt forstå. For hun følte jo, at det var hende, der satte mig ud af spillet i så lang tid. Men det ville ikke være fair at bebrejde hende, for vi kunne ikke have gjort noget for at undgå det. Hun er det mest støttende og overbærende menneske, jeg kender,” siger han. 

Til gengæld er designeren i dag blevet mere opmærksom på at undgå skader i øjnene, især når det kommer til hans børn. 

”Da vi forleden var en tur i Kongens Have, og børnene løb under nogle grene, råbte jeg til dem, at de skulle passe på deres øjne,” siger Søren Le Schmidt. 

”Jeg tror, jeg er opdraget sådan, at man skal leve i nuet og ikke tage sorgerne på forskud.
 

Han er også begyndt at cykle med solbriller for at undgå at få noget i øjet. Det har samtidig hjulpet ham med at tage toppen af lysfølsomheden. 

”Jeg ved ikke, om det er min hjerne, der driver gæk med mig, men jeg føler, det er rarere for mine øjne,” siger han. 

Den rigtige beslutning 

Søren Le Schmidt er heller ikke længere bange for at miste synet. For ham er det vigtigt at bevare et positivt mindset. 

”Jeg tror, jeg er opdraget sådan, at man skal leve i nuet og ikke tage sorgerne på forskud. Det er ikke givende. Jeg hader at være bekymret, eller at andre er det på mine vegne. Det skal man ikke være, før man ved, om der reelt set er noget at være bekymret for,” siger han. 

Da Øjenforeningen nogle uger senere kontakter Søren Le Schmidt for at høre, hvordan det er gået med operationen, fortæller han, at det er gået godt. 

”Det gjorde ikke ondt, men det var ubehageligt. Jeg kunne ikke mærke noget, for øjet var bedøvet. Det var mere lyden, der var klam. Det er ligesom et tandlægebor, der graver i øjet,” siger han. 

Nu venter han bare på, at det slørede syn efter operationen fortager sig, så han igen kan vende tilbage til sit travle liv som succesrig designer. 

”Jeg er glad for, at jeg tog beslutningen om en diamantborsslibning. Chancen for, at det vil springe op igen, er for stor. Så det har været det helt rigtige for mig,” siger Søren Le Schmidt.   

Blå bog: Søren Le Schmidt
Søren Le Schmidt
  • Født 25. maj 1988.
  • Uddannet skrædder og handelsøkonom.
  • Arbejdede som visual merchandiser hos Samsøe Samsøe og efterfølgende som designer hos flere store danske brands.
  • Startede i 2017 sit eget mærke, Soeren Le Schmidt, der designer blandt andet kjoler og jakkesæt på bestilling.
  • Har vundet flere priser gennem sin karriere, herunder "Årets kongelige kjole" to år i træk.
  • Gift med makeupartist Nikoline Barfod Le Schmidt. Sammen har de tvillingesønner på to år.
Når du nu er her

Hvert år bruger 1/2 million danskere vores viden om synet. Vi er glade for at tilbyde forskningsbaseret viden om synet til dig - helt gratis. Det vil vi gerne blive ved med. Derfor har vi brug for din hjælp. Gør ligesom tusindvis af andre.

Selv et lille bidrag er velkommen