Støtte til forskning

Hvert år uddeler Øjenforeningen mere end 6 millioner kroner kr. i forskningsstøtte.

Hvorfor er øjenforskning vigtig?

Den bedste vej til bekæmpelse af blindhed er nye og forbedrede behandlingsmuligheder for de øjensygdomme, der er skyld i svagsyn og blindhed. Nye behandlingsmuligheder opstår ikke ud af ingenting. De er resultatet af intens forskning. Ofte er der tale om årelange projekter på tværs af landegrænser.

Den største landevinding i nyere tid er sket inden for behandlingen af våd AMD. Hvor man tidligere stod magtesløs over for sygdommen, der uvægerligt førte til blindhed, kan man i dag behandle sygdommen, så en stor patientgruppe undgår blindhed. I dag forsker man på højtryk i f.eks. at finde behandling for tør AMD, bedre og tidligere diagnostik af grøn stær og de bagvedliggende årsager til en lang række andre øjensygdomme.
 

Øjenforeningen fokuserer på at støtte forskning, der forhindrer blindhed og giver nye, mere effektive behandlingsformer med færrest mulige gener for patienterne.

Øjenforeningen støtter forskning med legater og har siden 1982 støttet ny dansk øjenforskning med legater for over 130 millioner. 

Ansøgningsfristen for ansøgninger om støtte til forskning i 2024 er d. 1. september 2023.

Forskningsprojekt Forskningsemne Periode Forsker og beskrivelse
Kortlægge den genetiske baggrund for Lebers Hereditære Optikusneuropati Lebers Hereditære Optikusneuropati 2015

Elsebet Østergaard, læge, Klinisk Genetisk Klinik, Rigshospitalet, modtog et legat til at kortlægge den genetiske baggrund for Lebers Hereditære Optikusneuropati, også kendt som LHON. Der er tale om en arvelig sygdom, der medfører svær synsnedsættelse eller blindhed i en tidlig alder, typisk hos mænd i 20’erne. Sygdommen skyldes en fejl i et enkelt gen, og giver kun sygdom i et enkelt organ (synsnerven). Genterapi er derfor en mulig fremtidig behandlingsform, men det kræver en præcis karakteristik af de involverede mutationer. Projektet vil også bidrage til et bedre grundlag for den genetiske vejledning af familier med LHON.

I 2015 modtog hun i alt 150.000 kr. fra Øjenforeningen

Studie i synsnervesygdomme, som kan være særdeles synstruende Lebers Hereditære Optikusneuropati, Synsnervesvind 2008-2013

Cecilia Rönnbäck, stud.med. med prægraduat forskningshalvår, Glostrup Hospital modtog et legat til et studie i synsnervesygdomme, som kan være særdeles synstruende og føre til total blindhed. De to hyppigst forekommende varianter er Kjers og Lebers synsnervesvind, som fører til fremskyndet tab af nethindens yderste lag af nerveceller, de såkaldte ganglieceller, og disses udløbere i form af nervetråde, der samler sig som et ledningsnet (synsnerven), der leder lysimpulserne til hjernens synscentre.

Det er projektets formål at identificere nye og mere præcise mål for sygdomsudviklingen ved Kjers og Lebers synsnervesvind, herunder vævstabet over tid. En forøget målingssikkerhed i forhold til den hidtidige standard er afgørende for påvisning af varierende udviklingsforløb samt effekten af nye tiltag til forsinkelse af nervevævstab og eventuelt forbedrede muligheder for synsbevarelse.

I 2008 modtog hun i alt 60.000 kr. fra Øjenforeningen
I 2011 modtog hun i alt 251.000 kr. fra Øjenforeningen
I 2012 modtog hun i alt 200.000 kr. fra Øjenforeningen
I 2013 modtog hun i alt 225.000 kr. fra Øjenforeningen