Grå stær (Katarakt)

Definition

Uklarhed i øjets linse kaldes grå stær.  Hyppigst er aldersbetinget grå stær, men sygdommen kan være medfødt, opstå som følge af almensygdomme som diabetes eller ved regnbuehindebetændelse samt som komplikation til øjenoperationer, f.eks. ved nethindeløsning og kan endelig opstå som følge af slag (traumer).

Symptomer

Tiltagende sløret syn er det hyppigste symptom, men dertil kommer blænding i større eller mindre grad og af og til dobbeltsyn, som vedbliver, selv om det ene øje lukkes. I forbindelse med udviklingen af grå stær kan forekomme nærsynethed, mens andre oplever en midlertidig synsforbedring.

Undersøgelser

Diagnosen stilles af øjenlægen, som med sit øjenmikroskop undersøger øjets linse og nethinde. Ofte findes grå stær og AMD - alderspletter samtidig, og det kan så være svært at afgøre, hvad der er hovedårsagen til synsnedsættelsen.

Behandling

Operativ fjernelse af linsen, som erstattes med en plastiklinse af passende styrke. Udføres ambulant på omkring 30 min. Forbinding fjernes dagen efter, hvorefter patienten ser klart. Der udføres ca. 40.000 operationer om året, hvoraf 97-98% er uden komplikationer.