Spørgsmål til øjenlægen

Glaslegemesammenfald. Bekymret da hun ser fluer og også lyn – dog ikke i dagslys. Øjenlægen siger, at hun ikke skal bekymre sig. Er stærkt nærsynet: hhv. minus 4 og minus 11.

Svar

Stærk nærsynethed er forbundet med øget risiko for nethindeløsning, som ofte er en følge af et sammenfald af glaslegemet – den geléagtige vævsstruktur, som udfylder det indre af øjet. Dette opleves af patienten som et øget antal fluer og lyn. Umiddelbart bør patienten reagere på disse symptomer og søge øjenlæge. Denne vil så undersøge nethinden nærmere, og såfremt der ikke kan påvises rifter i nethinden, kan patienten tage det roligt. Men opstår der nye symptomer med en pludselig øget mængde fluer, skyggedannelse nederst ind mod næsen samt kraftige lysglimt, skal øjenlæge søges for akut behandling. Mindre lysglimt kan godt optræde i årevis uden, at det nødvendigvis er et faresignal. Men er man i tvivl, bør øjenlæge kontaktes. (Læs Øjenforeningens brochure om Glaslegemesammenfald og nethindeløsning).

Fra at have en fast struktur forandrer glaslegemet sig med alderen, hvilket betyder, at synet bliver flydende og uklart. Det er som regel...

Af Carsten Edmund, Øjenlæge, dr.med. Formand