Spørgsmål til øjenlægen

Jeg har den sjældne øjensygdom terrien marginale degeneration. Det vil glæde mig, om I også vil skrive om denne. I er nemlig rigtig gode til at skrive om øjensygdomme, så jeg forstår, hvad de går ud på.

Svar

Hornhinden danner øjeæblets forreste gennemskinnelige kuppelformede begrænsning (se figur). Hornhindens regelmæssige halvkugleform har stor betydning for billeddannelsen i øjet og dermed for synets kvalitet.

Fig.

Terrien marginale degeneration er en sjælden sygdom, som man ikke kender årsagen til. Sygdommen forårsager udtynding i hornhindens periferi, der medfører en formændring i hornhinden, således at billeddannelse i øjet bliver forvrænget og uklar. Omkring 75 pct. af patienterne er mænd med sygdomsdebut i 40-års-alderen. Lidelsen findes ofte på begge øjne, men i forskellig grad, og tiltager langsomt med gradvist dårligere syn. Behandlingen er kontaktlinser, som kan genskabe en regelmæssig hornhindeform og dermed et godt syn. I sjældne tilfælde kan operation delvist genskabe hornhindens form og stoppe sygdommens udvikling.

Af Carsten Edmund, Øjenlæge, dr.med. Formand