Artikel

Øjenforsker opdager ny celle og modtager pris

Den britiske øjenforsker Russell Foster har modtaget en international pris for sin banebrydende forskning, hvor han blandt andet har opdaget en specialiseret celle i øjets indre nethinde, som har betydning for kroppens søvnrytme.

Af Øjenforeningen

Lørdag den 16. maj 2020 modtog den britiske øjenforsker og professor Russell Foster Dagslysprisen for sin mangeårige forskning i sammenspillet mellem lyset, kroppen og døgnrytmer.

En af de mest bemærkelsesværdige opdagelser, som Russell Foster har gjort gennem sit arbejde, var, da han opdagede en specialiseret celle i øjet – en lyssensor, der indstiller kroppens søvnrytme i forhold til døgnets skift mellem dag og nat.

Opgør med tidligere antagelse om øjet

Opdagelsen af cellen, der sidder i øjets indre nethinde, gør op med antagelsen om, at det kun er i øjets ydre nethinde, at lys bliver omsat til nervesignaler. Og netop denne opdagelse har ifølge Dagslyspris-juryen haft stor betydning for forståelsen af lysets effekt på menneskekroppen. I begrundelsen for at tildele prisen og de tilhørende 100.000 euro til den britiske øjenforsker, lyder det blandt andet:

"Russell Fosters kliniske studier af mennesker undersøger vigtige spørgsmål vedrørende lys. Hvordan påvirker morgenlyset søvnen? Hvorfor er lys om natten dårligt for helbredet? Svarene på disse spørgsmål har påvirket den medicinske verden inden for forskellige områder, herunder sovemedicin, psykiatri, neurologi, geriatri, oftalmologi, immunologi og endda kræftmedicin. Ved at identificere det neurale grundlag for en ikke-visuel vej til lys i hjernen, har han demonstreret lysets stærke og vidtrækkende påvirkning af menneskers sundhed."

Om Russell Foster

Russell Foster leder til dagligt Nuffield Laboratory of Ophthalmology og The Sleep and Circadian Neuroscience Institute på University of Oxford i England. Han har udgivet næsten 200 videnskabelige artikler og er en eftertragtet forelæser.

Om Dagslysprisen

Dagslysprisen uddeles af de tre fonde Villum Fonden, Velux Fonden og Velux Stiftung, og har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. Blandt tidligere prismodtagere er blandt andre de to danske arkitekter Jørn Utzon og Henning Larsen.