Christopher Hawgood

Betændelse efter en indsprøjtning i øjet – hvad en patient oplevede

Betændelse efter en indsprøjtning i øjet

Billede: Anton-Burakov / Shutterstock.com

Mandag den 11. juni 2012 havde jeg fået min 12. øjenindsprøjtning med Lucentis som behandling for Våd AMD. Alt var normalt indtil onsdag aften, hvor mit øje blev usædvanligt rødt og gjorde en smule ondt.

Torsdag den 14. juni vågnede jeg og opdagede, at jeg ikke kunne se med mit højre øje. Øjet var meget rødt og gjorde virkeligt ondt. Det var meget skræmmende! Jeg tog derfor hurtigt ud til Øjenafdelingen på Glostrup Hospital. Her fortalte øjenlægen mig, at jeg havde betændelse inde i øjet (endoftalmitis), og at en hasteoperation var nødvendig.

Jeg blev straks indlagt og gjort klar til operation. Heldigvis havde jeg ikke spist eller drukket  siden aftenen før, så jeg kunne komme under fuld bedøvelse og blive opereret med det samme. Det sidste var vigtigt, da der var risiko for, at jeg ville miste synet, hvis betændelsen ikke blev behandlet meget hurtigt.

Jeg vågnede op igen sidst på eftermiddagen på sengeafdelingen med en forbinding over mit højre øje. Senere forklarede en af øjenlægerne, at de havde fjernet glaslegemet (den geléagtige substans inde i øjet), og med dette al betændelsen. De havde erstattet glaslegemet med ny væske. Jeg var også blevet fyldt med antibiotika, og ville derudover få mere antibiotika via et drop flere timer om dagen i flere dage. Desuden ville jeg blive dryppet med flere slags øjendråber hver dag.

Under hele denne behandling var jeg indlagt fra torsdag til søndag eftermiddag. Fredag morgen kom sygeplejersken og tog forbindingen af og rensede forsigtigt øjet med saltvand, før hun sluttede mig til et antibiotikadrop, der hang fra et stativ på hjul, så jeg kunne tage det med mig, når jeg gik rundt på sengeafdelingen. Det betød, at jeg frit kunne gå til lægens undersøgelsesværelse, til dagligstuen og på toilettet med mit drop. 

Sygeplejerskerne fortsatte med at komme og rense mit øje hver morgen og koblede mig til mit antibiotikadrop både om morgenen og om eftermiddagen. Mindst én gang om dagen blev jeg tilset af en læge, der hver gang var tilfreds med mine fremskridt. Lægerne fortalte mig dog, at det kunne tage flere uger, før vi ville vide, hvor godt jeg kunne se efter at have haft betændelse i øjet og var blevet opereret.

Betændelse efter en indsprøjtning i øjet
Fig. 1. Øjenbetændelse med pus

Dette gik bedre end forventet. Efter et par dage kunne jeg se lys med det højre øje, og på den følgende mandag, den 18. juni, kunne jeg korrekt angive, hvor mange fingre lægen holdt op foran mit øje. Jeg fortsatte med at dryppe mine øjne i flere uger, mens mængden efterhånden blev formindsket og med hyppige tjek af øjenlægerne.

Slutresultatet var, at jeg efter to måneder havde samme syn på mit højre øje som før betændelsen i øjet.

Når jeg ser tilbage på hændelsen, var det et uheld at få betændelse i øjet som følge af indsprøjtningen, men det var et held, at jeg kom til et hospital, hvor jeg hurtigt blev behandlet af højtkvalificerede og omsorgsfulde læger og sygeplejersker.