Spørgsmål til øjenlægen

Indlægssedlen for depressions-medicinen (Sertralin) indeholder en advarsel om forsigtighed i forbindelse med grøn stær (glaukom). Andre psykofarmaka indeholder lignende advarsler. Spørgsmålet er, om man som grøn stær-patient risikerer forværring af sin øjensygdom ved indtagelse af visse psykofarmaka?

Svar

Grøn stær er en øjensygdom, hvor synsnerven langsomt ødelægges, fordi den ikke kan tåle det tryk, der er inde i øjet. Behandlingen retter sig mod at sænke øjets tryk.

Grøn stær findes i to hovedformer, afhængigt af hvordan den såkaldte kammervinkel ser ud. Væsken i øjet kaldes kammervandet. Det forlader øjet gennem en si (trabekelværket), som ligger i kammervinklen, der dannes, hvor hornhinde og regnbuehinde mødes fortil i øjet (se figur).

Ved den almindeligste form for grøn stær er vinklen åben, således at kammervandet frit kan nå frem til trabekelværket. Tilstanden kaldes derfor åbenvinklet grøn stær (se figur, øverst).

Ved den akutte (og sjældnere) form for grøn stær er vinklen lukket af regnbuehinden (iris), således at kammervandet ikke kan nå frem til trabekelværket (se figur, nederst). Tilstanden kaldes derfor lukketvinklet grøn stær. Regnbuehinden lukker i særlig høj grad vinklen, når pupillen er udvidet.

Fig.

Visse psykofarmaka kan i nogen grad udvide pupillen og derfor forværre tilstanden ved den ret sjældne form for lukketvinklet grøn stær. De har ingen betydning for den almindeligste åbenvinklede form for grøn stær.

Er man i tvivl om, hvilken form for grøn stær man har, må man spørge øjenlægen.

Af Carsten Edmund, Øjenlæge, dr.med. Formand