Ellen C. Linnet

Øjenmigræne giver en ordentlig forskrækkelse!

Øjenmigræne
Ellen C. Linnet Fhv. maler af Flora Danica

Det hele startede i juni 2006, hvor jeg vågnede med en tåge for det ene øje. Jeg kom snart på skadestuen på Rigshospitalet, og et par dage senere fik jeg en laseroperation for den AMD (aldersrelateret nethindedegeneration) som på det tidspunkt var skyld i mit nedsatte syn.

Senere i 2007 fortsatte jeg behandlingen på Glostrup Hospitals Øjenafdeling; nu fik jeg den nyeste behandling, som var injektioner af medicin i øjet for at stoppe blødningerne i nethinden.

Øjenmigræne
Fig. 1. Illustration af øjenmigræne oplevet og udført af Ellen C. Linnet

Jeg er senere kommet rigtig mange gange til behandling på Glostrup Hospital, hvor ekspertisen inden for behandling af nethindesygdom er samlet. Behandlingen kan ikke gøre nethinden helt normal igen, men stopper synstilbagegangen. Det er skønt at mærke, når øjet har fået det lidt bedre. Jeg er meget taknemmelig for al den hjælp, jeg får og hospitalspersonalet er altid meget venligt og positivt, og vi får tit en lille snak.

Ny type akutte synsforstyrrelser

Men så forleden aften – halløj! Hvad er det, der sker med mine øjne? Pludselig fremkommer kæder med meget stærkt lysende trekanter i sølvfarver samtidig med, at minimale små lys blinker. Det gjorde mig utroligt bange. Hvad var nu dette? Bliver jeg blind nu? Vil det forsvinde igen?

Selv om det blokerede synsfeltet, fandt jeg ind i min seng og lukkede øjnene. Jeg var glad for, at jeg var hjemme i privaten, selv om det havde været rart med én i nærheden. Men så efter ca. ½ time, forsvandt det lige så hurtigt, som det var kommet – og glad var jeg.

Jeg kontaktede min praktiserende øjenlæge, og det blev konstateret, at det drejede sig om en fredelig øjenmigræne. På tegningen kan man se, hvad jeg oplevede, når jeg betragtede mine øjne i spejlet. De lysende trekanter i kæder blandede sig i synsfeltet.