Synspunkt

Forebyggende øjenundersøgelse

Af Carsten Edmund, Øjenlæge, dr.med. Formand

Inden for det sidste års tid er der fremkommet reklamer fra optikerforretninger om et sundhedstjek af øjnene. Ud over den vanlige undersøgelse af brillebehov udføres der også fotografering af nethinder, måling af øjentryk samt nogle steder undersøgelse af synsfeltet. Forudsætningen for disse undersøgelser er, at der er fremkommet relativt billige måleapparater, som kan betjenes af optikere.

Undersøgelserne er ufarlige for kunderne, men problemer kan opstå, når måleresultaterne skal tolkes. Der er risiko for, at kunden med en øjensygdom erklæres rask (falsk negativ) og dermed får en falsk tryghed. Den raske kunde kan fremvise et usikkert resultatet (falsk positiv), som dels skaber unødig bekymring, dels kræver udredning hos en øjenlæge.

Desværre mangler der evidens for, at de nævnte forebyggende undersøgelser er til gavn for øjensundheden. Med den hurtige teknologiske udvikling er der næppe tvivl om, at man inden for få år selv kan foretage de nævnte undersøgelser i hjemmet. Man kan så håbe på, at der kan udvikles kunstig intelligens, som med stor sikkerhed kan tolke resultaterne.

Diabetisk øjensygdom og grøn stær giver først sent i forløbet symptomer. Har man øget risiko for at få disse sygdomme, bør man kontrolleres regelmæssigt af øjenlæge. Derudover anbefaler Øjenforeningen, at man altid reagerer på øjensymptomer, som ikke forsvinder af sig selv inden for få døgn.